Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 : Pentru Inceput Cum arata o oferta pentru bucatarie (mobila, aparatura, blat, accesorii). Dupa transmiterea cererii de oferta pentru bucatarie catre mai multe magazine magazine, de preferat este sa asteptam cateva zile pentru primirea acestora sau a unor intrebari pentru verificarea unor detalii de catre furnizor. In cazul in care perioada depaseste 5 zile este bine sa revenim cu o confirmare ca cererea a fost primita sau, in cazul in care avem suficiente oferte, sa renuntam la magazinele care depasesc acest termen.
Oferta de pret trebuie sa contina schitele 2d (de preferat 3d si VR) adaptate spatiului real, caracteristici materiale folosite (de la producator), preturi detaliate pe piese/module sau cel putin pret total pe categorii de produse (mobila, accesorii, blat, electrocasnice), servicii incluse, termene de productie/livrare.
Trebuie tinut cont ca oferta nu este contract si nu obliga niciuna din parti la considerarea ei ca fiind varianta finala. Oferta este un punct important deoarece putem vedea de la inceput modul de lucru al furnizorului si personalul de la magazin de asemenea se familiarizeaza cu spatiul inainte de a continua discutiile detaliate.
Comparare oferte mobilier bucatarie
Pentru comparare oferte mobilier bucatarie trebuie sa fim siguri ca ofertantii au inteles solicitarea si au transmis ofertele de pret conform detaliile transmise initial. In cazul in care sunt diferente mari intre schitele transmise initial si cele primite in oferte ar fi bine sa revenim pentru clarificari. Daca ofertele nu contin schite, detalii materiale si preturi detaliate pe produse sau game de produse este indicat sa revenim pentru solicitarea lor sau sa renuntam la aceste oferte incomplete.
Compararea ofertelor nu se face doar la pret (!!!) ci, daca schitele sunt aproximativ la fel, se verifica caracteristicile materialelor folosite, accesoriile incluse si serviciile puse la dispozitie (transport, montaj, garantie, certificate conformitate). Sunt cazuri in care oferta de pret pentru mobilier (materiale de baza) este foarte buna dar aceasta nu cuprind anumite produse si servicii, care vor fi incluse ulterior si care vor mari substantial pretul final.
Daca oferta de pret este detaliata se pot observa accesoriile interioare incluse (cosuri inox, cos gunoi, suport tacamuri, sertare interioare, etc.), sisteme de iluminat, blaturi, scaune, placari, samd. In functie de modul de lucru al furnizorului de bucatarii se poate ca acesta sa includa sau nu anumite produse ca fiind in standard.
Foarte important este ca serviciile incluse sa fie clarificate si notate de la inceput pentru a nu exista discutii pe baza acestora, in mod normal acestea sunt obligatorii pentru orice magazin de bucatarii fie ele considerate de lux sau economice – transport, montaj, garantie, certificate conformitate, piese de schimb, service garantie si post-garantie.
Pretul bucatariei este in principal rezultatul sumei costurilor cu:
- materia prima, materiale si accesorii
- masini si aparate, sisteme automatizare, spatii de prelucrare si depozitare
- personal specializat
- centre de cercetare, design si proiectare (personal calificat si sisteme proiectare specializate)
- marketing / imagine marca
- spatii de prezentare (magazin propriu, expozitii, targuri, etc..)
- servicii – transport, montaj, garantie, masuratori, proiectare, consiliere, consultanta, comunicare rapida si eficienta, personal dedicat pentru fiecare activitate/client, etc..
- grija pentru mediu si viitorul resurselor
- profit
De ce “dincolo era mai ieftin” ?Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – Sfaturi mobila bucatarie
Pentru ca unele detalii apar sau dispar din lista de costuri … Se poate si fara un showroom curat in care sa ne simtim confortabil si tratati ca o persoana importanta (un client este intotdeauna o persoana importanta dar asta trebuie sa o simta si el) … Se poate si fara proiect si mostre, alegem dintr-un catalog sau vedem un site unde sunt prezentate firme de mobila si produselor lor (…ele au cheltuit sume pentru marketing si imagine ..evident sunt mai scumpe…) …
Se poate in mai multe feluri sa gasim mai ieftin dar trebuie sa fim atenti ce platim si de ce … Putem avea materiale mai ieftine sau pierdem timp pentru ca primim raspunsuri in timp foarte lung, deoarece nu este personal specializat disponibil… Putem renunta la serviciile de design specializat dar in timp stresul indus de dispunerea mobilierului/finisajelor sa ne coste mai mult … Sunt detalii uneori care trebuie luate in calcul la realizarea unei bucatarii si pretul nu este totul.
Fiind un produs de folosinta indelungata si, mai ales utilizat aproape zilnic, este necesara atentie sporita la finalizarea comenzii si sfatul cel mai important este sa nu va grabiti in lansarea comenzii si sa cereti toate informatiile pentru a face acest pas in cunostinta de cauza. Se poate sa faceti mici concesii, sa renuntati la anumite lucruri, dar nu renuntati la confort, ergonomie si o viata mai buna.
Sfaturi mobila bucatarie pentru Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025
Pretul unui produs este valoarea la care se vinde acel produs, este suma de bani platita de cumparator pentru acoperirea unei nevoi si incasata de vanzator pentru a fi profitabila afacerea in domeniul in care activeaza. Ambii investesc in viitor, cumparatorul pentru a a avea un stil de viata mai bun iar vanzatorul de a continua activitatea prin acoperirea cheltuielilor si generarea unui profit.
In aceasta situatie normala achizitionarea unei bucatarii apare ca urmare a unei nevoi aparute si foarte rar ca o ambitie personala… Bucataria este o camera importanta, mobilarea si utilarea ei implica mai multe costuri – materiale, timp si energie. De partea cealalta producatorul/furnizorul isi bazeaza afacerea pe producerea si vanzarea de bucatarii, pe termen lung, calculand fluxurile materiale, financiare si umane in functie de timp si de numarul de clienti.
Caracteristici mobila de bucatarie – materiale si servicii
Caracteristici mobila de bucatarie recomandate:
-structura 18mm, conglomerat idrofug, cel putin standard continut formaldehida E1, cant pe toate laturile
-polite interioare din conglomerat idrofug, cel putin standard continut formaldehida E1, cant pe toate laturile
-usi conglomerat cel putin standard continut formaldehida E1, rezistent UV, laminat sau vopsit pe toate fetele
-blat conglomerat idrofug, ignifug, cel putin standard continut formaldehida E1
-sertare metalice sau lemn (laterale si spate), inchidere amortizarate, deschidere completa, specificata greutatea maxima suportata
-picioare reglabile cu/fara soclu/plinta din PVC sau aluminiu cu sisteme de clipsare pentru montare/demontare facila
-sisteme reglabile pentru fixare corpuri suspendate (banda/sina/placa perete si sistem reglabil in corp)
-balamale si sisteme reglabile, inchidere amortizata …aici e mai complicat ca sunt multe si marunte – Blum, Hafele, Salice, Hettich, Ferrari…
-garantie minim 2 ani, asigurare service garantie si post-garantie (piese de schimb)
Caracteristici mobila de bucatarie – Nu recomandam la Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025:
– usi MDF infoliat
– imbinare blaturi cu banda metalica
– sertare placi conglomerat cu glisiere aplicate
– usi vopsite doar pe fata
– flancuri comune pentru corpuri
– cant aplicat doar pe laturile la vedere, necantuirea pe spate si in partea superioara a bazelor unde vine blatul
– cant aplicat doar pe fetele la vedere pentru politele interioare sau exterioare
– soclu (parte inferioara – zona picioare) din conglomerat
– lipsa garantie – factura – contract
– schimbarea materialelor sau accesoriilor cu altele care arata “la fel” si fac “acelasi lucru” dar sunt mai ieftine
Informatii despre mobila de bucatarie in online si offline
Atentie mare la firmele care au in online poze si imagini cu “bucatarii de lux” care par din alte game decat cele din portofoliul cu mobilier montat si expus in magazinele proprii. O simpla verificare a pozelor in motoarele de cautare va aduce numele producatorului si detinatorului acelui produs…sigur nu va fi reprodus ca in poza de fabrica din Romania.
Un set de poze implica echipa de design, strategii de marketing si comunicare, productie mobilier bucatarie si,nu in ultimul rand, efectiv sedintele foto (video). Costurile se ridica la zeci de mii de euro pe an si in mod realist o firma care vinde mobilier de bucatarie fabricat in atelier mic/mediu nu isi va permite niciodata o investitie in aceasta zona. Evident nici nu se justifica o astfel de cheltuiala pentru un producator de bucatarii mic/mediu dar ce justifica “furtul” de imagine si asocierea cu un produs la al carui nivel nu va putea ajunge niciodata ?
Asa ca atentie mare la bucatariile de lux, pozele de prezentare si la detaliile din acestea – lumini, accesorii, vedere exterioara, separatoare, materiale si nu in ultimul rand diferenta de calitate intre pozele de prezentare si firma propriu-zisa (site, adresa, portofoliu clienti, cifra afaceri, adresa, numar angajati, etc..).
In concluzie, verificam informatiile din online inainte de a merge mai departe si a oferi increderea noastra. Alegem un set de poze si proiecte, apoi verificam daca furnizorii acestora sunt in zona noastra de interes (buget, calitate, servicii, zona geografica) si incepem sa ii vizitam…fata in fata este mult mai simplu si usor.
Mobilier bucatarie comanda – Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025
Design si materiale mobilier de bucatarie
Garnitura pentru bucatarie cuprinde mobilierul propriu-zis, cu sau fara accesorii, la care se adauga dupa caz blatul, aparatura electrocasnica si setul de masa cu scaune. Modulele se aleg functie de spatiul disponibil, aparatura electrocasnica si disponibilitatea producatorului (o baza de date cu dimensiuni disponibile – standard, non-standard).
Mobilierul in general este definit de usi, structura corpuri, manere si picioare. Aceste principale repere definesc design-ul si dimensiunile bucatariei, prin alegerea diferitelor combinatii intre acestea se pot realiza diferite proiecte personalizate, care nu sunt neaparat prezente in cataloage, pliante, prezentari sau in alte materiale publicitare.
In functie de stilul dorit exista variantele clasice, moderne sau o zona intre aceste stiluri clare. Usile din lemn masiv in general se folosesc la bucatarii clasice si la aceste tipuri se regasesc finisajele de lemn sau cele vopsite (lemn vopsit, mdf mat , mdf lucios). Stilul clasic are usile cu manere normale, tip buton sau bara, in materiale metalice (crom, bronz, maro, negru, alama) sau compozit (marmura, portelan, lemn) si cu finisaje speciale antichizate.
Optiunile de culori pentru mobila clasica sunt restranse dar nu limitate, usile din lemn sau lemn vopsit se regasesc in cateva zeci de finisaje la majoritatea producatorilor. Culorile (in diferite nunate) cele mai intalnite sunt alb, crem, albastru, verde, rosu, negru iar ca lemn sunt prezente esentele de nuc, stejar, cires, frasin, castan.
Variantele de usi moderne au cele mai multe optiuni atat din punct de vedere al materialelor cat si al culorilor. Cele mai intalnite sunt usile din conglomerat (MDF) laminat sau vopsit, la care se adauga usile din sticla, gresie, inox, piele sau alte materiale specifice fiecarui producator (BioMalta, Fenix, Cement, etc.). Pentru aceste usi se poate opta pentru usi fara maner, cu maner frezat in usi sau cu maner clasic.
Inaltimea zonei de lucru este un reper destul de important in ergonomia mobilierului de bucatarie si este solicitata de utilizator, de nevoia acestuia. Inaltimea uzuala este intre 85cm si 95cm, ea fiind data de dimensiunile corpurilor, a sistemului de sustinere (picioare) si a blatului de lucru. Inaltimea corpurilor de baza este de obicei o dimensiune fixa a producatorului (intre 70-80cm), la care se adauga picioarele (cu sau fara soclu/plinta) cu dimensiuni intre 6 si 20cm, plus inaltimea blatului de lucru, 2-6cm uzual. In cazul usilor fara maner banda necesara deschiderii mai adauga inca 3cm la inaltimea corpurilor.
Materiale mobilier de bucatarie – Soclul/plinta inferioara care mascheaza picioarele este din PVC sau metal si se poate finisa in functie de usile de la mobilier sau opta pentru aluminiu (normal sau vopsit). Aceasta piesa in mod normal prezinta in partea inferioara o banda flexibila care se lipeste de podea si asigura izolarea suprafetelor de sub mobilier. Fixarea/scoaterea se realizeaza cu clipsuri si se poate face fara a fi necesar prezenta unui specialist.
Materiale mobilier de bucatarie – Structurile sau carcasele de mobilier de bucatarie sunt realizate din placi conglomerate, de preferat de grosime 18mm si cu continut scazut de formaldehida. Finisajele pentru aceste piese sunt specifice fiecarui producator, in mod uzual se foloseste alb, crem, gri sau finisaje de lemn (in concordanta cu tipurile de lemn folosite la usi). Lateralele la vedere se pot alege in finisajul usilor dar de obicei au cost suplimentar care trebuie cunoscut.
Alegerea materialelor pentru bucatarie trebuie sa se faca dintr-o gama care sa fie garantata de producator ca fiind conforma pentru acest tip de utilizare mobilier (conditii diferite de utilizare fata de zona de zi sau noapte).
Alegerea bucatariei – (2) usi mobilier de bucatarie
Imaginea bucatariei este data in principal de usi, ele sunt interfata la vedere intre spatiile de depozitare si utilizator. Alaturi de aparatura electrocasnica, blat si accesorii ele dau design-ul final al proiectului si in general sunt punctul de pornire la alegerea mobilierului de bucatarie. Fie ca este vorba de culoare, forma sau materiale, usile sunt alegerea cea mai importanta si sunt punctul principal de pornire in realizarea unui proiect personalizat.
Termenul de culoare a usilor il consideram efectiv culoare sau ne putem referi si la finisaj, nuanta sau textura. In aceste conditii exista posibilitatea de a alege functie de producator dintr-o serie de finisaje personalizate (denumiri specifice fiecarui furnizor), din gama de culori RAL sau in cazuri speciale se poate folosi si o mostra de client dupa care sa se realizeze usile de mobilier bucatarie.
Chiar daca denumirea unui finisaj se poate gasi la mai multi furnizori trebuie sa stim ca se poate in realitate sa existe diferente semnificative intre ele (nuante, textura, dimensiuni, mod intretinere, samd). Usile vopsite pot fi mate sau lucioase, simple sau cu efecte speciale (antichizare, invechire, metalizare), cu aplicare omogena a vopselei sau cu pastrarea fibrei de lemn la vedere. In cazul in care se doreste un finisaj “natural” se pot folosi usi din lemn masiv, usi furniruite sau usi laminate care sa imite lemnul sau alte materiale (marmura, granit, ciment, inox, bronz, aur, argint, etc..).
Forma usilor de preferat sa se aleaga si in functie de culoarea dorita, nu orice culoare (finisaj, nuanta, textura) se potriveste cu orice forma a usilor si impreuna cu design-ul proiectului final dorit. Usile drepte/simple permit cele mai multe combinatii de culori, materiale, manere si dimensiuni. In general au grosime bruta intre 14mm si 30mm, iar ca dimensiuni standard se folosesc usile pentru corpuri intre 15-60cm iar pentru sertare intre 30cm si 120cm.
In cazuri speciale, functie de materiale si detalii tehnice se pot realiza si dimensiuni atipice la cererea beneficiarului. In acest caz trebuie sa tineti cont ca orice dimensiune “non-standard” poate implica pe viitor unele probleme deoarece accesoriile si aparatura electrocasnica se regasesc doar cu anumite dimensiuni si de preferat sa tinem cont de aceste informatii. Daca se va dori ulterior introducerea intr-o bucatarie a numitor accesorii sau aparate acestea vor putea fi folosite doar in module standard (15/30/45/60/90/120cm) si mult mai complicat va fi sa adaptam in zone atipice.
Usile cu rama se folosesc in general cu finisaje de lemn sau vopsite mat. Tehnic sunt mai usor de realizat din lemn masiv, placi lemn sau MDF. Din punct de vedere al design-ului sunt de evitat usile cu rama vopsite lucios datorita reflexiei si umbrelor care apar. In functie de producator pot fi realizate usi cu rama pentru mobilierul de bucatarie si in variantele curbe. Usile curbe apar mai rar, in general la corpurile terminale, la cateva module speciale si mai putin la un proiect complet.
Este alegerea fiecarui producator daca introduce in gama curenta proprie un model complet cu usi curbe, acesta va fi prezentat ca produs special, premium si care atrage. In schimb ca si cerere pe piata, bucatariile curbe sunt slab cotate necesitand spatii mari, realizate dupa mobila si nu invers, cu conditii atipice de pret, termene de livrare, caracteristici tehnice si de folosire.
Materialele folosite la usile pentru mobilierul de bucatarie in principiu nu ar trebui sa fie o alegere specifica a beneficiarului. In mod normal forma si culoarea dau design-ul garniturii de mobilier si bucatariei. Materialele ar trebui sa fie alegerea producatorului, el fiind responsabil sa asigure realizarea tehnica a mobilierului si garantia pentru acest produs. Pentru mobilierul de bucatarie uzura morala ar trebui sa apara mai repede decat uzura materialelor…deci daca mobila de bucatarie are o garantie de la producator de 2-5ani este in regula.
Exemple de materiale pentru usi mobilier de bucatarie:
- usa laminata/furniruita pe ambele parti – din placa conglomerat lemnos, 19mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h), cant perimetral ABS 1mm
- usa vopsita integral -din placa conglomerat lemnos, 22mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h)
- usa gresie – din placa conglomerat lemnos, 16mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h) cu folie de gresie portelanata de 3mm aplicata pe fata
- usa sticla – din placa conglomerat lemnos, 16mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h) cu folie de sticla securizata de 4mm aplicata pe fata. Catul perimetral ABS 1mm in aceeasi culoare ca sticla
- usa lemn masiv – rama si panou central in cires/nuc/frasin/stejar, cu grosime de maxim 22mm, finisaj semi-mat/mat
- usa lemn – rama lemn si panou central MDF, vopsita pe toate fetele si grosime maxima de 22mm
- usa piele- din placa conglomerat lemnos MDF , 22mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h), piele aplicata pe fata si cant perimetral, spate vopsit opac
- usa inox
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – (3) chiuveta pentru bucatarie
Cand alegi chiuveta pentru bucatarie trebuie luate in calcul mai multe caracteristici ale acesteia :
Numar si dimensiuni cuve chiuveta pentru bucatarie – pentru numarul de cuve al chiuvetei este importanta parerea utilizatorului si apoi spatiul disponibil. In functie de gradul si modul de utilizare al beneficiarului se opteaza pentru 1, 2, 3 sau chiar mai multe cuve, o combinatie intre cuve de dimensiuni diferite si eventual zone de picurator.
Material/Finisaj chiuveta pentru bucatarie- pentru chiuvete se folosesc materiale specifice fiecarui producator prin modul de prelucrare, tratare compozitie. In general se gasesc chiuvete pentru bucatarie din inox (satinat, décor/anti-pata, colorat) sau din materiale compozite tip piatra naturala combinata cu rasini si adezivi. In cazul in care blatul este realizat din inox sau material compozit (denumirea este specifica fiecarui producator) se poate opta si pentru chiuveta din acelasi finisaj dar cu verificarea disponibilitatii si a pretului.
Dimensiuni chiuveta pentru bucatarie- dimensiunile importante ale chiuvetei sunt cele de gabarit (lungime, latime) care influenteaza caracteristicile mobilierului si cele practice (adancime, lungime, latime cuve) care sunt cerute de utilizator. Dimensionarea corpului de baza pentru chiuveta se face functie de numarul si dimensiunile cuvelor, sub zona de picurator poate fi montat un corp de mobila sau masina de spalat.
Mod de instalare chiuveta pentru bucatarie- chiuveta in cadrul mobilierului de bucatarie se incastreaza in blatul de lucru: peste blat, la nivelul blatului sau sub blat. Pentru modelele cu incastrare sub blat sau la nivelul blatului este necesar un anumit tip de blat de lucru, in general piatra naturala sau compozit, nu se recomanda acest tip de instalare in blat laminat. Exista si chiuvete tip “monobloc” cu instalare in mobila de bucatarie functie de caracteristicile specificate de producator dar si acestea respecta in principiu aceleasi reguli principale -sub blat, la nivelul blatului sau independent de nivelul blatului.
Accesorii chiuveta pentru bucatarie– fiecare producator specifica pentru modelele de chiuvete ce accesorii se recomanda si pot fi folosite. Aceste accesorii sunt corelate cu dimensiunile modelelor de chiuvete si este posibil ca nu orice sistem prezentat la un model sa poate fi adaptat si al alt tip de chiuveta (chiar daca este de la acelasi producator). Aproape independent de tipul chiuvetei se poate opta pentru diferite tipuri de baterie (instalare, material, culoare, dimensiuni, mono/dubla comanda, doua/trei cai, “tip sub fereastra”, dus, etc.), sisteme de dozare detergent, sistem filtru apa sau tocator de resturi menajere.
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – (4) plita pentru bucatarie
In alegere plita pentru bucatarie sunt cateva idei principale de care se tine cont :
Alimentare plita pentru bucatarie – plitele in functie de modul de alimentare sunt pe baza de gaz, electrice sau combinatii de gaz/electric. Plitele pe baza de gaz in general au nevoie si de racordarea la reteaua electrica avand aprinderea ochiurilor inclusa in sistem si aceasta necesita alimentare cu energie electrica de la retea. Variantele care contin ochiuri electrice sunt vetroceramice sau pe baza de inductie electromagnetica, la acestea se pot adauga si sisteme de ventilare (hota), in acest caz este nevoie si de circuitul de evacuare aer sau de recirculare pe baza de filtre carbon (sau alt tip de filtrare).
Material/Finisaj plita pentru bucatarie- producatorii de aparatura electrocasnica au in gama lor de produse plite cu finisaj inox sau vopsite, din metal, sticla sau combinatii de aceste materiale. Fiecare material necesita proceduri specifice de utilizare, intretinere si utilizare, acestea fiind specificate de fiecare producator in parte pentru fiecare model.
Dimensiuni plita pentru bucatarie – sunt diferite in functie de producator dar in general sunt plite care respecta dimensiunile 30, 60, 90, 120 cm lungime si aproximativ 40-50cm latime (pentru blat 60cm). In functie de necesitati exista posibilitatea de a combina aparate de 30-40cm (tip domino) cu functii diferite, electric, gaz, teppanyaki, gratar, friteuza, etc.. Adancimea plitei este necesara a fi luata in considerare pentru dimensionarea corecta a blatului (profil, grosime) si alegerea mobilierului aflat sub acest aparat astfel incat sa poata fi folosite in conditii normale ambele produse, plita si modulul aflat sub aceasta.
Mod de instalare plita pentru bucatarie –plita incastrata in blatul de bucatarie poate fi instalata deasupra blatului sau la nivelul acestuia, functie de manualul deinstalare furnizat de producator si de tipul blatului de lucru. In cazul plitei din sticla montata la nivelul blatului trebuie avut in vedere un spatiu de 1-3mm intre plita si blat unde se va introduce un material siliconic. Plita se poate instala deasupra unui corp de mobila in care este incastrat cuptorul dar nu este obligatoriu. Plita este un aparat independent si pozitia ei este data de modul de utilizare facil, in conditii practice – inaltime, dimensiuni, numar ochiuri, pozitie in camera si dupa caz, amplasare dimensiune si caracteristici hota (sistem ventilatie).
Accesorii plita pentru bucatarie in general se refera la butoane, capace si sisteme de montare pe ochiurile acesteia pentru diferite proceduri de gatire: wok, grill, gratar, placa fonta/metal. In gama de accesorii pentru plite se pot regasi si produse de curatare si intretinere: solutii, crème, materiale textile, etc..
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – (5) cuptoare pentru bucatarie
In bucatarie se poate opta pentru mai multe cuptoare in functie de :
Alimentare cuptoare pentru bucatarie- cuptoarele incastrate sunt cu alimentare electrica sau gaz, cele pe baza de gaz natural au si functii care necesita racordarea la reteaua electrica, deci este necesara conexiunea electrica a majoritatea cuptoarelor. Cuptoarele sunt impartite si in functie de modul de gatire si transfer de caldura in cuptoare electrice sau gaz, cuptoare microunde sau cu abur. Pentru cuptoarele electrice si cu abur este de preferat sa se primeasca de la producator caracteristicile tehnice in vederea conectarii corecte la retele (consum, putere maxima absorbita, conectare retea apa, etc.).
Material/Finisaj cuptoare pentru bucatarie– cuptoarele incastrabile se regasesc in diferite finisaje si stiluri, sunt din inox (metal), sticla sau combinatii din aceste materiale vopsite. In functie de producator exista alaturi de gamele moderne si cuptoare cu design clasic sau rustic.
Dimensiuni cuptoare pentru bucatarie– majoritatea cuptoarelor necesita spatiu de incastrare aproximativ 60cm dar sunt si modele de 90cm. Inaltimea acestora difera, cele clasice fiind intre 55cm si 60cm iar cele cu microunde, abur si unele elecrice/gaz au inaltimi mai mici intre 36cm si 48cm. Volumul interior este diferit si tine de tehnologia folosita de producator, aceasta caracteristica este prezentata in fisa tehnica a aparatului.
Mod de instalare cuptoare pentru bucatarie – pozitionarea cuptoarelor este ceruta de utilizator si conditionata de spatiul disponibil si caracteristicile lui (dimensiuni, conexiuni retele). Cuptoarele se pot monta in corpuri de mobilier de baza sau in coloane. In cazul montajului sub blatul de lucru plita se poate instala deasupra acestuia tinand cont de profilul blatului si de grosimea plitei. In coloane se pot instala majoritatea cuptoarelor (electric, abur, microunde), pentru cele pe baza de gaz este necesara consultarea manualelor de instalare date de producator. In corpurile inalte, tip coloana, se pot monta 1-3 aparate, combinatii de cuptoare si daca este cazul si masina de spalat/frigider/racitor vin/masina cafea. In cazul montarii in linie a mai multor aparate de inaltimi diferite, pentru realizarea unui design unitar se pot comanda sertare (normale, termice sau cu accesorii specifice) care sa duca intregul ansamblu la aceleasi cote.
Accesorii – in functie de producator se pot comanda diferite accesorii pentru cuptoarele inacstrabile sau se pot alege aparate cu functii speciale. Fiecare gama are modele cu functii de curatare automata (pirolitica, catalitica sau specifica producatorului), rotisor, lumina interioara sau zone cu diferite tipuri de gatire specifice. Se pot comanda sine telescopice, tavi, placi pentru pizza, usi cu culisare in interiorul cuptorului, sine décor pentru set cuptoare (tip monobloc), termometre. Functiile cuptoarelor difera de producator si de fiecare model al gamei acestuia.
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – (6) masini de spalat pentru bucatarie
Tip masini de spalat pentru bucatarie – in bucatarie in majoritatea cazurilor se foloseste masina de spalat vase, pentru cea de rufe este cerere in cazul unei locuinte in care nu exista spatiu special dedicat sau dimensiunile bailor nu permite instalarea ei. Pentru masinile de spalat vase incastrabile (complet sau cu panou comanda) exista un numar foarte mare de variante la producatori, in cazul celor de rufe modelele incastrabile sunt mai putine avand o cerere mai mica. Fiecare producator are diferite modele functie de dimensiuni, volum, numarul programelor, durata cicluri spalare, consum, incarcare, uscare, lumina, tip deschidere usa, finisaj, accesorii interioare.
In bucatarie se pot incastra in mobilier masini de spalat vase sau rufe luand in considerare:
Mod de instalare masini de spalat pentru bucatarie– pentru incastrat in mobilierul de bucatarie este necesara achizitia masinilor de spalat cu aceasta specificatie. Nu se recomanda incastrarea in mobilier a unor masini de spalat vase/rufe care nu au aceasta specificatie la producator, sunt modele cu instalare independente. Modelele incastrabile au sisteme de prindere a usilor de mobilier, caracteristici si dimensiuni speciale. Conectarea la retelele electrice si de apa (alimentare, evacuare) este de preferat sa se faca in zona bazei de chiuveta, in sifonul acesteia si la alimentarea bateriei dar daca sunt prevazute conexiuni dedicate pot fi conectate si separat dar aceste instalatii nu trebuie sa fie in spatele masinilor de spalat!
Dimensiuni masini de spalat pentru bucatarie – masinile de spalat vase sunt de 45cm sau 60cm, iar cele de rufe de 60cm, ambele variante cu montare pe picioare direct pe podea, sub blatul de lucru si intre corpuri de mobilier. Pentru cele de vase exista si dimensiuni speciale de 60cm sau 90cm cu inaltime 40-60cm care se monteaza in module de mobilier.
Observatii masini de spalat pentru bucatarie– in cazul in care nu se doreste la realizarea mobilierului masina de spalat in bucatarie este de preferat totusi ca in zona chiuvetei sa fie un module de 60cm sau 45cm pentru a putea instala ulterior acest tip de aparat. In general cu trecerea timpului stilul de viata al utilizatorului se modifica din motive obiective (inchiriere sau vanzare locuinta, marire familie, schimbare stil de gatit, etc.) si apare nevoie unei masini de spalat vase in general si mai rar a celei de rufe (de obicei este prevazut spatiul pentru acest tip de aparat). In acest caz este de preferat sa se ia in considerare acest lucru din momentul realizarii proiectului si instalarii mobilierului pentru a fi mai usor instalarea unei masini de spalat fara a face modificari importante la mobilier. Modul de instalare, folosire si intretinere pentru masinile de spalat incastrabile sunt specificate in manualul fiecarui model si trebuie respectate pentru a beneficia de garantia data de producator.
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – (7) aparate frigorifice pentru bucatarie
Sunt necesare aparate frigorifice pentru bucatarie (combina, frigider, congelator, racitor vin, sertare frigorifice) pentru care se pot sublinia urmatoarele observatii:
Tipul aparatului frigorific – in bucatarie se pot regasi in functie de nevoile utilizatorilor si de spatiul disponibil o serie de aparate frigorifice – modele clasice de frigidere/combine frigorifice sau aparate incastrabile in mobilier de tipul racitoarelor de vin, congelatoarelor sau frigiderelor incastrabile sub blat. Aparatele frigo (independente) pentru care producatorul nu specifica modul de incastrare in mobilier este recomandat sa nu se incastreze.
Mod de instalare – aparatele frigorifice se incastreaza in mobilier sau se amplaseaza independent in functie de specificatiile tehnice ale producatorului. Pentru electrocasnicele incastrabile sunt necesare schitele tehnice inainte de realizarea proiectului final de mobilier si lansarea garniturii in productie efectiva. Sunt modele care necesita module complete de mobilier (structura si usi), altele au nevoie doar de flancuri si usi (separat) sau se poate doar usa de mobilier sa fie suficienta la incorporarea in proiect. Fiecare model are nevoie in afara de un spatiu fizic in care sa fie amplasat si de un spatiu pentru folosire facila si normala (ex.distanta laterala fata de pereti pentru deschidere completa usi). aparatele frigorifice incastrabile au dimensiuni standardizate cu usile si lateralele nefinisate, in sensul in care sunt drepte, albe si cu anumite prelucrari (gauri, suruburi, sisteme plastic la vedere). Ele sunt realizate astfel incat sa se poate prinde in si de mobilier (structura, usi) si functiona impreuna. Aceste aparate frigorifice pentru bucatarie nu pot functiona in conditii normale si practice fara a fi instalate corespunzator in cadrul mobilierului.
Dimensiuni aparate frigorifice pentru bucatarie– latimea aparatelor frigorifice incastrabile (frigidere, combine frigo sau congelatoare) este in general de 60cm dar exista si dimensiuni speciale considerate atipice. Combinele frigorifice cu montare independenta de mobilier au dimensiuni variate functie de fiecare producator si se pot regasi cu latime intre 50 si 120cm. Pentru aparatele de incastrat cu montare sub blat se gasesc aparate cu inaltimi intre 70 si 90cm, cele care se monteaza in coloane au 120-200cm inaltime iar cele independente sunt intre 90 si 210cm.
Observatii aparate frigorifice pentru bucatarie– frigiderele, congelatoarele si combinele frigorifice pot avea functii si accesorii diferite functie de: modul de circulare al aerului (ex. ventilare, no frost, decongelare, etc.) zonele cu temperatura controlata, dispunerea politelor si cosurilor interioare, programe si control extern (panou digital extern, control la distanta, camera video interioara, etc.).
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – (8) hota pentru bucatarie
Hota pentru bucatarie – In majoritatea bucatariilor se recomanda folosirea unui sistem de ventilare si pentru acest lucru se recomanda folosirea unei hote pentru care detaliem cateva observatii care sa ajute in alegerea ei:
Tip hota pentru bucatarie – hotele pentru bucatarie sunt incastrabile sau independente, cu montare pe perete, tip insula sau cu instalare la nivelul blatului de lucru (in blat sau incorporata in plita). In functie de spatiu si de disponibilitatea producatorului de mobilier/blat se poate opta pentru una din cele trei variante. Majoritatea hotelor au din fabricatie posibilitatea de a functiona cu recirculare/filtre carbune sau cu evacuare aer in exterior. De preferat sa se consulte si manualul de instalare/utilizare a producatorului pentru a avea siguranta ca produsul permite ambele tipuri de utilizare.
Mod de instalare hota pentru bucatarie– pentru instalarea hotelor incastrabile este nevoie de a furniza producatorului de mobilier exact cotele si detaliile tehnice ale aparatului in vederea executarii corpului necesar incastrarii. Fisele tehnice alte acestor hote cuprind toate detaliile si observatiile de care trebuie sa se tina cont la realizarea modulului de mobilier si instalarea hotei in bucatarie. Atat hotele independente cat si cele incastrabile, cu instalare pe perete sau tavan, trebuie montate la o inaltime “standard” intre 60cm si 80cm dar functie de tipul plitei (dimensiune, gaz, vetroceramic, inductie) si al hotei (design, materiale, putere, circulare aer) se poate merge pana la 50-90cm.
Dimensiuni hota pentru bucatarie– hotele se gasesc in general cu dimensiuni de 60-90-120cm. Cele independente au si dimensiuni in afara acestor standarde datorita design-ului si materialelor folosite. Astfel exista hote de 30-45cm sau modele de 75-85cm care sunt circulare, rectangulare, cu sticla sau ornamente din lemn. Inaltimile sunt diferite si se pot regla functie de tuburile superioare care sunt telescopice sau prin sistemele de prindere daca sunt reglabile. Profunzimile hotelor (perete/insula) sunt cuprinse intre 30 si 50cm in mod uzual. Pentru hotele de blat acestea sunt de lungimi cuprinse intre 60 si 120cm si profunzimi de 10-20cm.
Observatii hota pentru bucatarie– hotele se folosesc cu randament maxim in regim de evacuare al aerului in exterior, pentru acest mod este necesara compunerea unui sistem de tuburi care sa faca legatura intre aparat si mediul exterior. Recomandarea este sa nu se foloseasca la acest tip de utilizare un circuit de evacuare mai mare de 3-4m lungime sau multe schimbari de directii pentru fluxul de aer (coturi, diferente de suprafete, reductii). In cazul in care nu se poate realiza acest tip de evacuare este de preferat sa se foloseasca motaor extern, hota de putere mare sau se poate lua in calcul folosirea aparatului in regim de recirculare. Fisa tehnica a aparatului trebuie sa contina debitul de aer maxim absorbit, nivelul maxim de zgomot, dimensiunile si tipul de instalare.
Accesorii hota pentru bucatarie- in prezent exista hote incluse in plita, cu conectare la plita pentru folosire coordonata functie de regimul de gatire, cu senzori pentru miros, umezeala, caldura sau atenuator de zgomot. Majoritatea au incluse sisteme de iluminare, 2-5 niveluri de absorbtie, program functionare 3-10minute, filtre metalice sau grasime.
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025
Alegerea bucatariei – (9) blat pentru bucatarie
Blatul de bucatarie se alege in general dupa material, finisaj, profil si pret:
- Material -blat pentru bucatarie
- laminat – gama mare de culori si nivel de pret relativ scazut
- cuart/quartz – gama de culori omogene, material natural, nivel de pret mediu
- granit – material natural, colorat, neomogen si nivel de pret mediu
- marmura – material natural, neomogen si nivel de pret mediu
- dekton
- lapitec
- neolith
- gresie
- corian
- fenix
- sticla
- inox
Profil blat pentru bucatarie– materialul brut (placile) sunt de 1-4cm dar in functie de design-ul dorit se poate opta pentru diferite profile cu grosime intre 2cm si 18cm. In alegerea profilului trebuie luate in considerare aparatelele care se incastreaza in blat (dimensiunile si detaliile tehnice pentru chiuveta, baterie, plita) si caracteristicile mobilierului (rezistenta, tip usi, manere, inaltime mobila),
Dimensiuni blat pentru bucatarie– profunzime a standard cu care se lucreaza pentru blatul de lucru este de 58-60cm. Fiecare producator poate insa avea in gama standard de productie si alte dimensiuni (65, 70, 75, 90, 100cm) cu care se pot realiza zonele de lucru, insule, peninsule sau mese. Lungimea maxima a unei bucati de blat (fara imbinari) difera in functie de materiale si producator, in mod normal placile laminate au in jur de 400cm iar celelalte sunt la maxim 300cm. Aceste lungimi maxime pot fi mai mici daca intervin decupajele pentru aparate, profile speciale sau alte prelucrari.
Observatii – la alegere blat pentru bucatarie este de preferat sa va informati inainte referitor la :
-intretinere si curatare blat pentru bucatarie
-caracteristici material (socuri, zgariere, temperatura, impermeabilitate,etc.)
-pret compozitie (nu neaparat pe metru liniar/patrat)
-posibilitate inlocuire sau comandare piese de schimb (finisaj, culoare, material)
-garantie blat pentru bucatarie
Mobilier bucatarie comanda – Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025 – SHOWROOM
Cum alegi un showroom mobilă de bucătărie la comandă – Când alegi un showroom pentru mobilă de bucătărie la comandă, sunt câteva elemente esențiale pe care acesta ar trebui să le ofere pentru a te asigura că primești un produs și un serviciu de calitate. Iată o listă detaliată cu ce ar trebui să ofere:
1. Consultanță și Proiectare
- Consultanță Personalizată: Echipa showroom-ului ar trebui să ofere consultanță specializată pentru a înțelege nevoile și dorințele tale. Acest serviciu poate include o discuție despre stil, funcționalitate, buget și preferințe de design.
- Proiectare 3D: Oferirea unui design 3D al bucătăriei pentru a vizualiza cum va arăta produsul final. Aceasta ajută la identificarea eventualelor probleme și la ajustarea designului înainte de producție.
2. Măsurători și Planificare
- Servicii de Măsurători: Echipa ar trebui să vină la locația ta pentru a face măsurători precise. Acestea sunt esențiale pentru a asigura potrivirea exactă a mobilei în spațiul tău.
- Planificare Detaliată: În baza măsurătorilor și a preferințelor tale, showroom-ul ar trebui să ofere o planificare detaliată a spațiului, incluzând amplasarea dulapurilor, electrocasnicelor, și a altor elemente.
3. Materiale și Opțiuni de Finisare
- Gama Variată de Materiale: Oferirea unei selecții largi de materiale pentru fronturi, blaturi, și alte elemente, cum ar fi lemn masiv, MDF, laminat, și piatră naturală.
- Mostre Fizice: Posibilitatea de a vedea și simți mostre ale materialelor pentru a te asigura că faci alegerea corectă.
4. Personalizare și Opțiuni
- Personalizare Completă: Opțiuni pentru personalizarea dimensiunilor, finisajelor, și funcționalității mobilei pentru a se potrivi perfect cu cerințele tale.
- Accesorii și Organizare: Oferirea de accesorii și soluții de organizare, cum ar fi sertare cu amortizare, mecanisme de colț, și sisteme de iluminat.
5. Calitate și Garanție
- Calitatea Execuției: Produse fabricate cu precizie și atenție la detalii, utilizând materiale de calitate.
- Garanție: Oferirea unei garanții pentru produsele și serviciile furnizate, acoperind eventualele defecte de fabricație sau de montaj.
6. Montaj și Livrare
- Montaj Profesionist: Echipa showroom-ului ar trebui să ofere servicii complete de montaj realizate de profesioniști, pentru a se asigura că mobila este instalată corect și în siguranță.
- Livrare: Livrarea mobilei la locația specificată, cu un program flexibil și respectarea termenelor stabilite.
7. Suport Post-Vânzare
- Suport pentru Întreținere: Informații și suport pentru întreținerea mobilei pentru a-i asigura durabilitatea.
- Servicii de Reparații: Posibilitatea de a oferi servicii de reparații sau ajustări post-vânzare.
8. Referințe și Recenzii
- Recenzii Pozitive: Un showroom ar trebui să aibă recenzii pozitive de la clienți anteriori și să ofere referințe sau portofolii de lucrări anterioare.
- Transparență: Transparență în ceea ce privește prețurile și procesele de lucru.
9. Experiență și Reputație
- Experiență: Un showroom cu experiență vastă în proiectarea și fabricarea mobilei de bucătărie la comandă va oferi de obicei produse și servicii mai bune.
- Reputație Solidă: O reputație solidă în rândul clienților și o prezență bine stabilită pe piață.
Aceste aspecte sunt esențiale pentru a asigura că alegi un showroom de încredere care poate transforma viziunea ta în realitate și oferi o bucătărie funcțională și estetică.
Alegerea bucatariei, design, mobilier, aparate, blat – 2025
loading...